Kategorier
Filtrera
Sortera
Filtrera
Kategori
Varumärke
Diet
Fri från
Målsättning
Form
Pris
Visa kampanjartiklar
Finns i lager
126 GAAM Vitamin-D 100 caps
Fler varianter
-25%
Kampanj
14 Elexir Pharma D3 Vitamin 2500IE 180 caps
Fler varianter
-15%
Kampanj
4 Viterna Vitamin D3 + K2 90 caps
-12%
Paketpris
12 GAAM Vitamin-D 300 tabs
Fler varianter
-20%
Lagerrensning
2 Pureness Premium D-Vitamin 60 caps
Fler varianter
-4%
Paketpris
14 GAAM Vitamin-D 200 tabs
-25%
Kampanj
2 Elexir Pharma K2+D3 60 caps
-26%
Paketpris
5 GAAM Immunboost
Vilket D-vitamin är bäst? Här hittar du D-vitamin bäst i test 2024 - Se vinnaren!
-15%
Lagerrensning
0  Better You Vegan D3 3000IE + MCT 60 caps
-20%
Lagerrensning
1 Better You Vitamin D3 4000 IE + MCT 90 caps
Artikel 28 av 40

Vad är D-vitamin bra för?

Det är huvudsakligen från solen eller via kosten vi får i oss D-vitamin. När solens ultravioletta strålar kommer i kontakt med huden bildas D-vitaminet med hjälp av kolesterol som omvandlas. Genom kosten får vi i oss D-vitamin från exempelvis fet fisk, ägg, kött och smör.

D-vitaminet är viktigt för att motverka benskörhet, missformat skelett och andra sjukdomar som till exempel rakit (engelska sjukan). Det hjälper även till att boosta vårt immunsystem. Träning i kombination med D-vitamin hjälper till att hålla skelettet starkare och gör dig mindre skör rent generellt. Därför har vi på Proteinbolaget tagit fram ett brett sortiment av D-vitamin tillskott att välja mellan.

Vad är D-vitamin?

D-vitamin är egentligen ett namn på gruppen av två fettlösliga ämnen – kolekalciferol (D3) och ergokalciferol (D2). Egentligen kan man säga att D-vitamin både är vitamin och ett prohormon. Man talar om flera sorters D-vitamin som D₂ och D₃. Det sistnämnda får vi i oss via sol och kost medan D₂ finns i växtriket.

Rätt doser D-vitamin

Visst är det livsviktigt att få i dig tillräckligt med vitamin D men om du tillför kroppen en för stor dos kan det leda till negativa konsekvenser. Här är några exempel:

  • Förkalkningar i njurar och lungor
  • Illamående
  • Nedsatt matlust


Hur mycket D-vitamin per dag?

Ta inte mer än 50 µg som vuxen eller 25 µg som barn. Enligt Livsmedelsverket räcker det med cirka 20 µg per dag för en vuxen som får relativt lite solexponering.

D-vitamin genom solens strålar

Bara genom att vara ute i solen en kvart om dagen några gånger i veckan iklädd shorts och t-shirt får vi i oss tillräckligt med vitamin D. Du behöver alltså inte ligga och pressa i solen från morgon till kväll!

Köp D-vitamin tillskott på Proteinbolaget

Det är alltid bra att ladda upp med D-vitamin tillskott när mörkret börjar krypa sig tätt inpå under höst och vinter. Då utsätts vi för lite sol och sjukdomarna sprids lättare. Hitta många olika D-vitamin tillskott hos oss och var säker på att få i dig den rekommenderade dagsdosen för att hålla dig frisk.


Läs mer om D-vitamin här:

D vitaminbrist – orsak och symptom

D-vitaminets dag!