Hur mycket krävs för att bli ekonomiskt oberoende?

Av Johanna Kull

18 maj 22

Share

Drömmer du om att en dag kunna sluta jobba och helt leva på din förmögenhet? Då är du inte ensam. Men hur mycket pengar behöver man egentligen? Låt oss med fyra enkla frågor ge dig verktygen att ta reda på precis hur mycket du behöver spara ihop för att bli ekonomiskt oberoende och hur lång tid det skulle ta.

Vi definierar ekonomiskt oberoende som möjlighet att försörja sig på utdelningen från sina värdepapper. Vilken sparsumma som krävs för detta tar vi reda på genom 4 enkla frågor:

1. Hur mycket vill jag spendera varje månad?

Ett sätt att besvara frågan är att dela upp den i två delar:

1. Vilka utgifter har jag idag?
2. Tror jag att jag kommer ha en annan utgiftsnivå i framtiden?

Låt säga att jag har en inkomst på 35 000kr. Du får jag ut ca 26 000 kr efter skatt. Följer jag tumregeln att sätta av 10% av min disponibla inkomst till sparande, sparar jag alltså 2 600 kr/månad. Kvar efter skatt och sparande är därför 23 400kr/månad, vilket då är min nuvarande utgiftsnivå.

TIPS: Enklaste sättet att ta reda på din disponibla inkomst är helt enkelt att kolla i dina senaste lönespecifikationer eller se hur mycket lön som betalas in på ditt bankkonto. Har du inte tillgång till det kan du räkna ut din lön efter skatt här.

Nästa fråga handlar om huruvida jag tror att jag i framtiden kommer ha högre eller lägre utgifter. Här avgör sådant som om man tror sig flytta till en billigare bostad, om man har barn som är på väg att flytta ut o.s.v. Eller så planerar man kanske att använda all sin nyvunna lediga tid till att resa och utforska världen, något som sannolikt skulle öka kostnaderna. I det här exemplet utgår jag från samma utgiftsnivå som idag, det vill säga 23 400 kr/månad, men att jag utöver det även vill resa för ytterligare 25 000 kr om året.

Annons

2. Vilken direktavkastning kommer jag ha?

Vill jag täcka mina utgifter med utdelningar blir en relevant fråga i sammanhanget vilken direktavkastning jag kommer ha. Under 2019 var OMXS30 genomsnittliga direktavkastning 3,6%. Tror du att denna nivå är rimlig för dina investeringar i framtiden kan du utgå från den, tror du på en högre eller lägre siffra för egen del kan du såklart justera utifrån dina förväntningar.

TIPS: Är du kund hos Avanza och vill se hur mycket du har fått i utdelningar under olika år kan du se detta både när du loggar in på sajten och i appen.

3. Hur mycket behöver jag då spara ihop?

Vill jag ha samma levnadsstandard med en utgiftsnivå på 23 400 kr/månad samt + 25 000 kr/år extra för resor, kommer min årliga utgiftsnivå i framtiden vara 23 400*12+25 000=305 800 kr. För att täcka dessa utgifter med utdelningar behöver jag, med en direktavkastning på 3,6%, spara ihop 8 500 000 kr (305 800/3,6%=8 494 444).

4. Hur lång tid kommer det ta för mig att spara ihop det jag behöver?

Tiden att nå sparmålet beror på hur mycket man redan sparat ihop, hur mycket man avser spara i framtiden samt vilken avkastning man förväntar sig. Utifrån dessa tre faktorer går det sedan att räkna ut hur länge man behöver spara för att nå målet. Ett verktyg på vägen är Avanzas sparkalkylator. Säg att jag redan har 200 000 kr. Då skulle det, med ett månadssparande på 2 400 kronor ta knappt 29 år att komma upp till de 8,5 miljoner jag behöver för att kunna leva på mina utdelningar.

29 år känns kanske lite långt bort. Då kan jag laborera runt i sparkalkylatorn och prova lite andra antaganden. T.ex. skulle det med samma avkastning ”bara” ta 24 år om jag istället lyckas spara 5 000 kr/mån. Höjer vi månadssparandet till 8000 kr tar det 21 år istället.

 

Det här är såklart bara uppskattningar, men ger ändå en hint om ungefär vad som krävs. Och för att vara på den säkra sidan tycker jag att det alltid är bättre att vara lite konservativ i sina antaganden om årlig avkastning och hur mycket pengar man egentligen behöver varje månad. Bättre att anta en lite lägre avkastning än vad man kommer få, och en lite högre utgiftsnivå per månad. Det är alltid roligare att bli positivt överraskad.

Vad sparar andra till?

Vill du få bättre koll vad andra har för sparmål? Perfekt! Här har vi samlat de populäraste sparmålen i olika åldrar. Du kan också spana in vilka aktier och fonder som är populärast just nu – och hur mycket andra sparar varje månad. 

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

När skulle du anse dig ekonomiskt oberoende?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg